Ihmeellinen kasvitarha 2024 / kuvansiirto vanerille 28cmx19cm
Ihmeellinen kasvitarha 2024 / kuvansiirto vanerille 28cmx19cm

Ihmeellinen kasvitarha

Ihmeellinen kasvitarha tarkastelee ihmisen ja kasvien yhteiselämää kulttuurisesti värittyneestä näkökulmasta. Kasvitarha on ihmisen ja kasvien yhteiselämän näyttämö, jossa voivat kukkia niin ruusut, kahvipensaat kuin rikkaruohotkin ja elämän kiertokulun kaikki vaiheet tulevat esille aikanaan.

Ihmeellinen sanana voi kuvata jotakin ihanaa, kaunista, odotukset ylittävän positiivista. Tai se voi tarkoittaa ihmeen kaltaista, jotakin, joka ei ole tästä maailmasta, vaan suorastaan yliluonnollista.

Näyttelyn teoksissa voi nähdä viitteitä uskomusolennoista. Onko kaikki mitä näen totta? Ja voiko kaiken toden nähdä?


Mariliina Valkama: Ihmeellinen kasvitarha              19.10.–10.11.2024 VarikkoGalleria, Seinäjoki

Ihmeellinen puutarha 2024 / kuvansiirto vanerille / 36cmX28cm
Ihmeellinen puutarha 2024 / kuvansiirto vanerille / 36cmX28cm

Ihmeellinen puutarha

Ihmeellien puutarha -näyttelyssä Galleria 5:ssä Oulussa viilenevän syksyn kynnyksellä kasvit vihannoivat ja kukkivat valokuvalähtöisissä kuvansiirtoteoksissa ja paperireliefeinä.
Näyttely tarkastelee puutarhaa ihmisen ja kasvien kohtaamispaikkana, erilaisten elollisten yhteiselämän näyttämönä, jossa lajienväliset riippuvuussuhteet tulevat näkyviksi konkreettisesti. Ihminen tarvitsee kasvien tuottamaa ravintoa ja happea ja puutarhakasvit puolestaan maaperän hoitoa ja vettä.

Ihmeellinen puutarha sisältää elämän ihmettelyä, ja sen rajallisuudesta kumpuavan arvon tunnistamista. Tekniikoina sekä kuvansiirto että kierrätetystä materiaalista valmistetut paperiveistokset tukevat sisältöä. Elämän ihmeellisyys ei ole virheettömyydessä, vaan kauneus voi kummuta myös haavoittuvuudesta ja epätäydellisyydestä.


Mariliina Valkama: Ihmeellinen puutarha                 25.9.–13.10.2024 Galleria 5, Oulu

Päivättären kehrä / kuvansiirto vanerille / 38cm x 38cm
Päivättären kehrä / kuvansiirto vanerille / 38cm x 38cm

Urbana Hortus

Päivättären kehrä -kuvansiirtoteokseni oli mukana Helsingin Taiteilijaseuran näyttelyssä Urbana Hortus.

"Helsingin Taiteilijaseuran kumppanuusnäyttely URBANA HORTUS valtaa Joensuun Taiteilijaseuran Taidekeskus Ahjon toukokuussa. Näyttelyssä on mukana peräti 98 taiteilijaa yli sadan teoksen voimin. Joensuun Taiteilijaseuralla oli vastavuoroisesti kumppanuusnäyttely Helsingin Taiteilijaseuran Galleria Katariinassa joulukuussa 2022.
URBANA HORTUS tarkoittaa suomeksi kaupunkipuutarhaa. Taidekeskus Ahjossa on esillä monipuolinen ja runsas kokonaisuus HTS:n jäsentaiteilijoiden teoksia, jotka tavalla ja toisella kertovat tekijänsä tulkinnan kaupunkiluonnosta. Näyttelyssä on esillä muun muassa maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, graffiteja, video- ja äänitaidetta." (Näyttelytiedote)

Helsingin Taiteilijaseuran yhteisnäyttely: Urbana Hortus 8.–28.5.2024 Taidekeskus Ahjo, Joensuu

Mediassa: https://www.karjalainen.fi/kulttuuri/kgnl43vds9

Varistele puu hopeoitas / 2021 / kuvansiirto vanerille / 54cm x 32cm
Varistele puu hopeoitas / 2021 / kuvansiirto vanerille / 54cm x 32cm

Kasvitarha

Näyttelyn teokset tarkastelevat elämän rajallisuutta ja toisaalta rajattomuutta. Esillä olevat kuvansiirtoteokset ovat etäistä sukua niin Vanitas-maalauksille kuin opetustauluillekin. Kuvat tarkastelevat ihmisen suhdetta kasveihin joko suoraan tai kulttuuristen ilmiöiden välityksellä. Esimerkiksi Muisto ja halu 1-3 -teossarjan lähtökohta on ollut T.S. Eliotin runo "Huhtikuu on kuukausista julmin…" ja Varistele puu hopeoitas -teos on puolestaan ammentanut ajatuksia Tuhkimosta kertovasta sadusta.

Näyttelyn valokuvateokset ovat useasta kuvasta koottuja komposiittikuvia, joiden materiaalinen tekniikka on kuvansiirto puupohjalle. Kuvansiirto tekniikkana yhdistää valokuvan, kuvankäsittelyn ja käsityön. Siinä digitaalisesta, toistettavasta kuvasta tulee jokaisen virheen ja repeän myötä ainutlaatuinen, uniikki teos.

Monissa valokuvissa esiintyy paperiveistos. Näyttelyssä on esillä myös kierrätetystä paperista ja perunajauholiisteristä rakennettu Juuret –paperireliefi.

Mariliina Valkama: Kasvitarha 22.1.–2.3.2024      Minkart Ikkunagalleria, Vihti

Mediassa: https://www.vihdinuutiset.fi/paikalliset/6507383

Vaskiduuri 2022 / kuvansiirto vanerille 38cm x 38cm
Vaskiduuri 2022 / kuvansiirto vanerille 38cm x 38cm
Kehä  2023 / kuvansiirto vanerille / 60cm x 60cm
Kehä 2023 / kuvansiirto vanerille / 60cm x 60cm

Puutarhan aika

Puutarhan aika -näyttely tarkastelee puutarhaa ihmisen ja kasvien kohtaamisen näyttämönä, jossa lajienväliset riippuvuussuhteet ja elämän kiertokulku vuodenaikojen vaihtuessa ja vuosien vieriessä tulevat konkreettisesti näkyviksi. Puutarha on paljon käytetty ja monella tavalla aukeava metafora. Aika puolestaan asettaa elämälle rajat – ja juuri rajallisuus tekee elämästä erityisen arvokasta.

Näyttelyn kasvikuvat ovat kuvankäsittelyohjelmalla useammista valokuvista rakennettuja komposiittikuvia, eikä niiden esittämä todellisuus ole dokumentaarista vaan kulttuurista ja kysyvää. Nämä kasvikuvat viittaavat niin opetustauluihin ja niiden kautta jaettuun yhteiseen näkemykseen kuin vanitas-maalausten muistutukseen elämän rajallisuudesta..

Mikään elollinen ei selviä läpi elämän sairastumatta, kärsimättä, ehjänä ja virheettömänä, ei kasvi eikä ihminen. Elämän mittaan syntyneet haavat ja repeämät voi kuitenkin nähdä lempeässä valossa. Jokainen on hyvä sellaisena kuin on, kaikkine haavoineen, arpineen ja virheineen.

Mariliina Valkama: Puutarhan aika 17.1.–17.2.2024 Pohjanmaan valokuvakeskus, Pova, Lapua

Mediassa: https://www.lapuansanomat.fi/kulttuuri/pohjanmaan-valokuvakeskus-hyva-tulevaisuus-pitaa-voida-kuvitella-jotta-se-voisi-toteutua-6.1.67271.7ea355e8b4

Maalari maalasi sinistä 2022 / kuvansiirto vanerille / 23cm x 25cm
Maalari maalasi sinistä 2022 / kuvansiirto vanerille / 23cm x 25cm

Kasvitarha

Kasvitarha -näyttelyssä Hella-galleriassa Kauhajoella paperijuuret käyvät vuoropuhelua hirsiseinän kanssa ja luonto maalarina maalaa sinistä.

Sininen on aina ollut lempivärini, tummista sävyistä kirkkaampiin, violetin rajamailta turkoosiin. Sinistä pidetään usein länsimaissa puhtauden ja jumaluuden, kuninkaallisten ja Neitsyt Marian värinä. Se on aikoinaan ollut arvokas väri, koska sen valmistaminen historiallisena aikana oli vaativaa. Moni kokee sinisen rauhallisena ja melankolisena värinä. Meillä jokaisella on kuitenkin oma henkilökohtainen suhteemme väreihin ja lempi- tai inhokkivärimme. Värinäkömmekin on kullakin omanlaisensa. Miten voin edes verrata aistikokemustani toisen ihmisen tai muun elollisen yksilön aistikokemukseen? Kuinka paljon jaamme yhteisen todellisuuden toistemme kanssa? Entä muiden lajien?

Mariliina Valkama: Kasvitarha 2.10.–29.10.2023     Hella-galleria, Kauhajoki

Mediassa: https://www.kauhajoki-lehti.fi/uutiset/kasvitarha-esilla-hellagalleriassa-6.8.34539.24180dab52

Laulan pihoille pyhät pihlajat 2022 / kuvansiirto vanerille / 25cm x 25cm
Laulan pihoille pyhät pihlajat 2022 / kuvansiirto vanerille / 25cm x 25cm

Kasvitarha

Kasvitarha -näyttely Galleria Rongan PikkuGalleriassa Tampereella tarkastelee ihmisen ja kasvien välistä yhteyttä kulttuurisesti värittyneistä lähtökohdista. Kasvitarha ei ole villi luonnontilainen alue vaan ihmisen puolittain kesyttämä kulttuurin ja luonnon kohtaamispaikka.

Tämän näyttelyn teokset ovat saaneet innoituksensa mm. Kalevalassa esiintyvistä naishahmoista, Odysseusta houkutelleista laulajista ja myyttisestä elämän- tai maailmanpuusta. Aiheistaan riippumatta kaikkien teosten taustalta voi löytää todellisuuden ihmettelyä ja rajallisen elämän arvostusta.

Mariliina Valkama: Kasvitarha 9.–28.9.2023        Galleria Rongan Pikkugalleria, Tampere

Vedestä ja valosta 2023 / kuvansiirto puumateriaalille / 43cm x 82cm
Vedestä ja valosta 2023 / kuvansiirto puumateriaalille / 43cm x 82cm

Valon voimalla

Valon voimalla –näyttelyn innoittajana ovat toimineet niin Veikko Huovisen kirja Puukansan tarina kuin luonnon kiertokulun ihmettely ja näyttelyn molempien tekijöiden, Kaisa Lukkarin ja Mariliina Valkaman, henkilökohtainen kiinnostus kasveihin.

Näyttelyn taideteokset edustavat nykytaiteen erilaisia tekniikoita. Valokuvalähtöisissä kuvansiirtoteoksissa yhdistyvät digitaalisen kuvankäsittelyn ja siirtoprosessin käsintekemisen työvaiheet. Paperireliefin materiaalina toimivat kierrätetyt paperit ja perunajauholiisteri. Osassa teoksista on osana eläviä kasveja. Avajaisten syötävä taulu ja näyttelypäivien makuteos sekä kasvinosia sisältävät teokset edustavat katoavaa taidetta.

Katoavassa taiteessa teos ei ole ikuinen, mutta sen aikaansaaman elämyksen jättämä jälki voi vaikuttaa kokijaan paljon teoksen elinkaarta kauemmin.

Mariliina Valkama feat. Kaisa Lukkari: Valon voimalla
6.–22.6.2023 Huovishuone / Niemelä, Sotkamo.

Mediassa: https://www.sotkamolehti.fi/artikkeli/valon-voimalla-nayttely-on-luonnon-herkullisista-raaka-aineista-tehty-maistuva-taidekokonaisuus

Paperireliefit: Köynnöstävät 1 ja 2 sekä Juuret, korkkeus noin 200cm.
Paperireliefit: Köynnöstävät 1 ja 2 sekä Juuret, korkkeus noin 200cm.

Kasvitarha

Kasvitarha –näyttely Taidekeskus Ahjon Hiili-tilassa Joensuussa tarkastelee ihmisen suoraa ja kulttuurin välittämää suhdetta kasveihin sekä todellisuuden näkemisen mahdollisuutta toivon näkökulmasta valokuvalähtöisissä kuvansiirtoteoksissaan sekä kasvi- ja kierrätysmateriaalista valmistamissaan paperiteoksissa.

"Mielestäni juuri nyt on hyvä aika etsiä ja kuvitella utopiaa, toivontäyteistä tulevaisuutta. Kuvat heijastavat todellisuutta, mutta myös luovat sitä. Haluan luoda hyvää, utopian sisältävää todellisuutta teosteni välityksellä."

Mariliina Valkama: Kasvitarha
10.–28.5.2023 Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila, Joensuu.

Kansan Sivistysrahasto on tukenut näyttelyä.

Passirosa 2022 / kuvansiirto vanerille / 38cm x 38cm
Passirosa 2022 / kuvansiirto vanerille / 38cm x 38cm

Kasvitarha

Kasvitarha -näyttelyä Galleria Rajatilassa voisi melkein luonehtia puutarhaksi, jossa todellisten ja kuviteltujen puiden ominaisuudet risteytyvät uudeksi näkymäksi. Elämänpuu kantaa erilaisia hedelmiä, jotka samalla muistuttavat kaiken katoavaisuudesta tai ehkä enemmänkin kaiken muuttumisesta. Lautaselle päätyneet kasviosat eivät ole hedelmiä, mutta väreissään herkullisia kuitenkin.

Opetustauluihin etäisesti viittaavat teokset tarkastelevat aistimisen ja ymmärtämisen suhdetta. Mitä meille on opetettu? Mitä uskomme näkevämme ja mitä näemme? Mitä muistamme nähneemme ja mihin sen kautta uskomme? Mitä kasvit näkevät?

Mariliina Valkama: Kasvitarha
18.2.–7.3.2023 Galleria Rajatila, Tampere.

Mediassa:

https://www.kuvastin.info/raja23.htm

https://noba.ac/en/exhibition/mariliina-valkama-botanical-garden/

Ikkuna metsään päin 2023 / kuvansiirto vanerille / 37cm x 33cm
Ikkuna metsään päin 2023 / kuvansiirto vanerille / 37cm x 33cm

Kasvitarha

Kasvitarha -näyttely Galleria Uuden Kipinän Kirnu -tilassa jatkaa ihmisen ja kasvien välisen suhteen tarkastelua elämän kiertokulkuun liittyvän toivon näkökulmasta.

Jokainen Kasvitarha -näyttelyni on oma ysilöllinen näyttelynsä kuten jokainen kasvitarhakin omanlaisensa, tietyissä olosuhteissa ja valituin kasvein erityseksi muodostunut. Samasta nimestä huolimatta kyseessä ei siis ole kiertonäyttely.

Tässä näyttelyssä ajatukseni väreistä ja näkemisestä kurottavat kasvien aistien ihmettelyyn. Mitä näen, kun katso ikkunasta metsään päin? Onko kaikki näkemäni totta? Jaanko saman todellisuuden toisen ihmisen kanssa että kuusen?

Mariliina Valkama: Kasvitarha
15.2.–5.3.2023 Galleria Uusi Kipinä, Lahti.

Mediassa:

https://www.uusilahti.fi/paikalliset/5726006

Muisto ja halu2 / 2021 / kuvansiirto vanerille/ 60cm x 60cm
Muisto ja halu2 / 2021 / kuvansiirto vanerille/ 60cm x 60cm

Kasvikuvia

Kasvikuvia -näyttely Walleniuksen Wapriikin Aaltosen Ateljeessa käsittelee ihmisen suhdetta kasveihin –ehkä myös hiukan kasvien suhdetta ihmiseen.

Olen kiinnostunut kulttuurisista merkeistä ja symboleista, niiden merkityksistä ja merkitysten muuntumisesta. Ajatus kasvien kielestä kiehtoo mieltäni.

Kasvit ja ihmisen yhteys niihin edustavat minulle toivoa, tulevaisuudessa siintävän utopian mahdollisuutta. Uskon, että hyvä tulevaisuus voidaan löytää vain jos se ensin osataan kuvitella. Etsin tätä toivon ja utopian sisältävää tulevaisuudennäkyä teoksissani.

Mariliina Valkama: Kasvikuvia

27.4–22.5.2022  Walleniuksen Wapriikki, Aaltosen Ateljee, Juupajoki

Suojele meitä pyhä puu 2021 / kuvansiirto vanerille / 43cm x 31 cm
Suojele meitä pyhä puu 2021 / kuvansiirto vanerille / 43cm x 31 cm

Kasvitarha

Kasvitarha tarkastelee ihmisen ja kasvien suhdetta valokuvalähtöisin teoksin, joiden materiaalinen tekniikka on kuvansiirto vanerille. Tekniikkana kuvansiirto vanerille yhdistää digitaalisen valokuvan, kuvankäsittelyn ja käsityön. Toistettavasta kuvasta tulee ainutlaatuinen jokaisen repeämän ja murtuman osalta.

Kasvitarhassa luonto ja ihmisen luoma kulttuuri kohtaavat. Jokainen kasvitarha on ainutlaatuinen kokonaisuus. Kasvit tuottavat ihmiselle elämän välttämättömyyksiä: happea, ruokaa, mielihyvää. Ihmisen ja kasvien välinen suhde herättää minussa  toivoa. Kuva heijastaa todellisuutta, mutta myös luo sitä. Haluan luoda hyvää, toivon sisältävää tulevaisuutta teostensa välityksellä.

Mariliina Valkama: Kasvitarha
26.3.-14.4.2022 Galleria Ronga, Pikkugalleria, Tampere

Kansan Sivistysrahasto on tukenut näyttelyä.

Voima / 2021 / kuvansiirto vanerille / 33cm x 26cm
Voima / 2021 / kuvansiirto vanerille / 33cm x 26cm

Kasvitarha

Kaipaan pitkään taiteessa ja populäärikulttuurissa esiintyneiden ilmastonmuutos- ja tautidystopioiden keskelle utopiaa, toivontäyteistä tulevaisuutta, jota kohti on mielekästä kulkea. Etsin tätä utopiaa valokuvalähtöisissä teoksissani, joiden materiaalinen tekniikka on kuvansiirto vanerille sekä kierrätyspaperista ja perunajauholiisteristä tekemissäni paperiveistoksissa. Kasvit ja ihmisen suhde kasveihin edustavat minulle tulevaisuuden toivoa. Kasvitarha puolestaan on ihmisten ja kasvien yhteiselämän yksi ikiaikaisia näyttämöitä.

Tekniikkana kuvansiirto vanerille yhdistää digitaalisen valokuvan, kuvankäsittelyn ja käsityön. Toistettavasta kuvasta tulee ainutlaatuinen jokaisen repeämän ja murtuman kautta. Valokuvalähtöiset teokseni ovat useammasta eri kuvasta koottuja komposiittikuvia.

Teen paperiveistokset käytetyistä pakkauspapereista ja epäonnistuneista vesivärimaalauksista itse keittämäni perunajauholiisterin avulla. Niissä kasvit tai niiden osat saavat kolmiulotteisen muodon. Paperikasvien suhde eläviin kasveihin muistuttaa mielestäni  kuvan suhdetta todellisuuteen. Kuva heijastaa todellisuutta, mutta myös luo sitä. Haluan luoda hyvää, utopian sisältävää tulevaisuutta teosteni kautta.

Mariliina Valkama: Kasvitarha
4.-28.1.2022 Taidekeskus Väinölä, Varkaus.

Mediassa:

https://www.sykkeessa.fi/2022/01/03/kasvitarha-taidekeskus-vainolassa/

https://www.warkaudenlehti.fi/paikalliset/4428272

Muisto ja halu1 / 2021 / kuvansiirto vanerille / 60cm x 60cm
Muisto ja halu1 / 2021 / kuvansiirto vanerille / 60cm x 60cm
Muisto ja halu3 / 2021 / kuvansiirto vanerille / 60cm x 60cm
Muisto ja halu3 / 2021 / kuvansiirto vanerille / 60cm x 60cm

Huhtikuu on kuukausista julmin

Näyttelyn teosten lähtökohtana on toiminut T. S. Eliotin modernin runouden merkkiteos Autio maa ja sen ehkä tunnetuin runo, joka alkaa Huhtikuu on kuukausista julmin. Olen tulkinnut tätä 1900-luvun alkupuolen runoa 2020-luvun näkökulmasta kuvan keinoin. Lohduttomuuden ja pettymyksen lisäksi löydän siitä elämän kiertokulkuun ja ihmisen ja luonnon yhteyteen liittyviä kauniita ja toivontäyteisiä sävyjä. Vuodenaikojen vaihtumiseen sisältyy oma haikeutensa, mutta myös ilonsa. Syksyllä lakastuneet kasvit heräävät keväällä eloon, lumen alla suojassa vietetyn talven jälkeen elämän kiihkeys tuntuu suorastaan pakahduttavalta. Kuollut maa näkyy meille hetken lumen sulamisen jälkeen ennen kuin kasvillisuus peittää sen.

Vuodenkierto rinnastuu myös ihmiselämään, jossa vuodenajat rytmittävät työtä ja lomaa, alkua ja loppua. Kasvit edustavat taiteessani elämän kantavaa voimaa. Ne muuttavat elottoman elolliseksi ja elämälle käyttökelpoiseen muotoon.


Ryhmänäyttely: Huhtikuu on kuukausista julmin 15.4.-7.5.2021 Taidekeskus Ahjo, Joensuu

Hortus

Kasvit mahdollistavat monimuotoisen elämän maapallolla. Ne vaikuttavat toiminnallaan sekä ilmakehän happipitoisuuteen että ravinteiden ja veden kiertoon. Ihminen on aina tarvinnut kasveja ravinnokseen ja suojakseen. Tarkastelen ihmisen ja kasvien välistä suhdetta Hortus -teoksessani. Puutarha on yksi ihmisen ja kasvien yhteiselämän näyttämöistä. Ihminen kääntää ja lannoittaa maan ja istuttaa siihen valitsemiaan kasveja. Käyttääkö siis ihminen kasveja hyödykseen? Vai käyttääkö kasvi ihmistä maan muokkaajana ja tuholaisten torjujana?

Mariliina Valkama: Hortus 14.8-4.9.2020 Galleria Yösäilö, Tampere

Kasvilla Paperilla

Kasvilla Paperilla - näyttelyn voi nähdä viittaavan taidehistoriaan ja kristinuskoon yhtä hyvin kuin elämän historiaan ja tuntemiimme biologisiin luonnonlakeihin tai nykyajan länsimaisen ihmisen yltäkylläiseen elämään ja populaarikulttuurin hahmoihin. Ihmisen ja kasvien välinen riippuvuussuhde askarruttaa minua biologisesti, tarinallisesti ja henkiinjäämiskysymyksenä. Väitän, ettei taidetta voi katsoa, nähdä tai tulkita väärin. Tavoitteeni ei ole lähettää yhtä viestiä, jonka jokainen lukutaitoinen pystyy tulkitsemaan tietyksi äänteeksi ja sen tarkaksi merkitykseksi.

Teoksissani kasviperäiset materiaalit - paperi ja kartonki, perunajauholiisteri ja kasvien osat, kokonaiset kasvit ja levät - kantavat mukanaan merkityksiä. Kierrätysmateriaalit lisäävät teoksiin näkökulmia ja omia, edellisistä elämistään mukaansa poimimiaan viestejä. Niitä ei voi täysin hallita kuten ei eläviä kasvejakaan. Kasvit voivat kasvaa näyttelyn aikana tai kuolla. Levä saattaa täyttää astiansa tai jättää täyttämättä.

Teoksista löytyy mm:
Syanobakteereja (ilmakehän happipitoisuus)
Rönsyliljoja (NASA ja ilmaa puhdistavat kasvi)
Juoruja (kyllä kaikki tietävät mikä on juoru)
Sammalia (vanhimpien maakasvien joukkoa)
Leviä (häkellyttävää väkeä makeisista meikkeihin ja sushista lannoitteisiin) Tillandisioita (nimetty suomalaisen lääkärin ja kasvitieteilijän mukaan) Karviaiskoiso (kirsikka kakun päällä)

Mariliina Valkama: Kasvilla Paperilla 14.6.-10.7.2020 Galleria Jänis, Turku